Som de fleste andre virksomheder har det ikke været uden bump på vejen at opnå den succes, som virksomheden Mountain Top Industries med i dag over 250 medarbejdere har opnået.
Under overskriften ‘Learn from the best’ delte ægteparret Lars og Marie-Louise Bjerg, henholdsvis stifter af og tidligere direktør i Mountain Top Industries, for nylig deres erfaringer til et arrangement i Futurebox i DTU Science Park.
Virksomheden, som producerer tilbehør til laddet på pick-up trucks, er i dag en succesforretning og har modtaget en række priser og anerkendelser for deres vækst og lean processer. Men undervejs har ægteparret skullet foretage en række afgørende og benhårde valg for at nå dertil, og det var netop de dilemmaer og valg, som parret åbent delte i Futurebox med det formål at dele lærerige erfaringer med deltagerne.
Fokus og prioritering
Et af dilemmaerne, som Mountain Top Industries har skullet forholde sig til, var indsatsen på det amerikanske marked. I midten af 00’erne var Mountain Top Industries i kraftig vækst i Europa. Nogle få år forinden havde de oprettet en produktionsafdeling i USA med et helt nyt produktprogram, da bilerne var større derovre. Det krævede mange ressourcer for virksomheden, som på det tidspunkt kun havde i alt 15 medarbejdere.
Da direktøren for den amerikanske afdeling siger op, står Lars og Marie-Louise Bjerg i et dilemma: Skal de fortsat satse på den amerikanske afdeling – og det store amerikanske marked – eller skal de lukke afdelingen ned?
“Vi vælger at lukke den ned. Vi har brug for alle vores kræfter herhjemme. Vi vækster næsten 100 procent om året i de år. Så vi satser på Europa, hvor vi tjener penge, og så må USA komme på et senere tidspunkt. Vi kunne ikke lykkes med begge dele. Organisationen var for lille,” siger Marie-Louise Bjerg.
Hun understreger dog, at forhandling af en række amerikanske produkter og erfaringerne fra USA var vigtige for udviklingen af den danske forretning i de kommende år.
Fyrer to-tredjedele af de ansatte
Virksomheden klarer sig rigtig godt frem til foråret 2008, hvor der er fald i ordrebeholdningen. Finanskrisen rammer, Mountain Top Industries mister to-tredjedele af sin omsætning, og endnu en gang står Marie-Louise og Lars Bjerg over for et dilemma. De vælger hurtigt at skære ind til benet, hvilket betyder, at virksomheden er nødsaget til gå gennem hele tre afskedigelsesrunder, hvor medarbejderstaben på kun et halvt år skrumper fra 55 til 15 – med blot 6 fuldtidsstillinger i produktionen.
“Vi havde 9 tilbage på kontoret. Det var for mange i forhold til produktionen, men vi gjorde det helt bevidst. For vi havde et efterslæb med effektiviseringer, standardiseringer og certificeringer og skulle have et nyt IT-system. Det havde vi ikke overskud til, da det buldrede derudaf. Så vi brugte de næste 2-3 år på at optimere og ‘leane’ virksomheden,” siger Marie-Louise Bjerg.
Hun og Lars Bjerg troede fortsat på virksomheden og var sikre på, at efterspørgslen nok skulle komme tilbage. Udvikling af nye produkter og optimeringsprocessen har i følge Marie-Louise Bjerg været helt afgørende for virksomhedens succes. I dag har parret solgt aktiemajoriteten til en kapitalfond og dermed fået tid til nye virksomhedseventyr.
Er din organisation egentlig klar til næste skridt?
Hvis hun skal give et godt råd til nystartede virksomheder, så er det at være opmærksom på, om organisationen er klar til de opgaver, man er på vej til at kaste sig ud i.
“Man skal have den rigtige organisation til at løse opgaverne. Man skal have en klar strategi, nogle ambitiøse mål og være klar i sine formuleringer, så medarbejderne ved, hvad de skal gøre. Endelig er det vigtigt at kunne tage og eksekvere beslutninger – også de svære – så alting ikke løber ud i sandet,” slutter Marie-Louise Bjerg.